Plötsligt händer det. 

Fantatsiskt, skatten kommer att sänkas de närmaste åren. Vi pratar alltså om bolagsskatten, som är en skatt företag, bl.a. aktiebolag, betalar på den vinst man har på året. Det är väl inte varje dag som nåt sånt här sker? Jo, det sker faktiskt oftare än vad man tror. 

På mitten av 80-talet låg bolagsskatten på hela 52%, och har sen gradvis sänkts i olika steg ner till dagens 22%. Nu är det alltså beslutat att det ska sänkas ytterligare. Fram till slutet av 2020 sänks den till 21,4 % för att sen gå ner till 20,6% nån gång under 2021. Plocka fram glasen och poppa champagneflaskan nu på en gång!

Men är det så bra att skatten sänks för bolagen? Kommer det inte att bli mindre pengar i statskassan då? Och är det så rätt att de rika (i folks ögon är alla företagsägare rika) ska betala mindre skatt? Ja, frågan är inte så enkel, det beror på hur man ser på saken. Sveriges företag är de som betalar mest skatt och skapar jobben, så att göra det mer gynnsamt för dem, och deras vilja att växa och expandera (dvs skapa fler jobb och betala mer skatt), gör det gynnsamt för hela samhället. 

Nu väntar vi på att även arbetsgivaravgifterna ska sänkas eller tas bort helt, så att företagen i Sverige vågar satsa och vågar anställa fler. För vem vågar växa och expandera genom att anställa fler i ett land där det är dyrast i världen att vara arbetsgivare?

Räcker denna information, eller vill ni nörda ner er lite mer gällande skattenyheterna? Finns ganska många bra sidor på nätet som ni kan läsa, bl.a. denna: https://www.blinfo.se/foretagskunskap/sankt-bolagsskatt__16611

av Seven Lamooi