Robert klarade provet. 

Under våren var Robert Wennberg, vår gruppchef, iväg och gjorde auktorisationsprovet hos vår branschorganisation FAR. Nu fick han resultatet tillbaka och hade klarat provet med bravur. Robert kan numera titulera sig auktoriserad redovisningskonsult, och vi har nu alltså två auktoriserade på Lamooi Accounting. 

Vi säger stort grattis till Robert, provet är inte alldeles lätt att klara, frågorna är svåra samtidigt som det är en tidspress att ta i beaktning. Personligen vet jag inte om våra auktorisationer kommer att påverka kundtillströmningen något nämnvärt, troligtvis inte. Det är mest folk som jobbar i branschen som vet vad det innebär, eller ens känner till det, våra kunder känner oftast inte till det eller vet vad det innebär. För många kunder är vi ju fortfarande deras "revisor". Dock är det skönt för oss själva att kunna ha den titeln, även om vi inte är bättre på redovisning nu än för ett halvår sen. 

Jag hade önskat att auktorisationen hade lite mer pondus och relevans än den tyvärr har idag. Vi har inte haft några kunder egentligen över alla åren som har krävt att vi ska vara auktoriserade, väldigt få har frågat om det ens. Ett förslag är att man måste ha någon som är auktoriserad som sköter ens redovisning när man kommer över en viss omsättning i företaget. Ett annat förslag är att, för de bolag som inte har en revisor, så måste man ha en auktoriserad redovisningskonsult som gör årsbokslutet/årsredovisningen. Som det är med dagens regler, så kan vem som helst i princip göra bokföringen, årsbokslut, årsredovisning, skatter, ja allt i princip fram till revisionen. Man behöver inte ha någon utbildning eller licens, än mindre auktorisation. Vi får hoppas att detta ändras i framtiden, så att vår titel auktoriserad redovisningskonsult inte bara blir en lufttitel.

En sista kommentar: Vi måste ju göra något åt själva namnet..... Redovisningskonsult. Det är för långt och krångligt och svår att förstå. För att tala om auktoriserad redovisningskonsult, som tar ungefär 3,5 timmar att uttala. Vi behöver något kortare, kraftfullt och enkelt att förstå, precis som ordet revisor, som tyvärr inte är vårat. Bokförare eller redovisare kanske är alternativ, men de är väldigt nischade. Har ni några förslag?

av Seven Lamooi