Säljrobotar har tagit över Lamooi Accounting.

Nu har det hänt - säljrobotar har tagit över hos oss på Lamooi Accounting, och vi har tagit ett kliv närmare framtiden. Tidigare har vi haft mänskliga mötesbokare, som suttit hos oss, eller hos underleverantör, och ringt upp potentiella kunder för att boka in ett möte. Nu har vi s.k. mötesboknings-AI, som sköter hela den processen åt oss.

En del av oss här på byrån minns den tiden för några års sen då vi hade ett par säljare som satt tillsammans med oss som jobbade med bokföring och ringde kalla samtal. De satt med varsin telefon och ringde upp folk från en lista som jag hade tagit fram åt dem. Det var listor med beslutsfattare i företag inom de branscher och i den storlek som jag ansåg var intressanta för oss. De flesta var nöjda och var inte intresserade, men nån viss procent av alla som de ringde upp, var intresserade och de bokade in ett möte som jag sen gick på. Det funkade helt ok, och vi fick in en hel del kunder på det viset.  

Nackdelen med detta är att säljarna, men även vi som satt i rummet och hörde samtalen, fick hantera alla nejen dagligen. Även om de flesta inte är oförskämda, så är det ändå en negativitet som man gärna slipper. Mitt jobb som arbetsledare var att dagligen försöka peppa och motivera dem till att ta alla nejen. För det är ju det som de i grund och botten är anställda för, att ta alla nejen. Hade jag vetat att alla som vi ringer säger ja, så skulle jag nog ringa alla samtalen själv. Men eftersom de flesta (99%) är nej, så tycker jag det är bättre att anställa folk till att ta dessa nej. Vissa dagar hade vi tävlingar för att se vem som kunde ta flest nej på en dag.

Vad är då mötesboknings-AI, en säljrobot? Jo, vi använder oss just nu av två leverantörer: dels Qualifier.ai, som vi har använt en runda tidigare, och dels nya uppstickaren LeadPilot.ai. Det som man gör är helt enkelt att man skriver en email-sekvens, på mellan 2-4 emails. Första emailet är viktigast, där man berättar varför man skriver och vad man har att erbjuda. Mjukvaran lägger in ett "Hej [förnamn]" och lägger in även proskpektets bolagsnamn, allt för att göra det så personligt som möjligt. Jag lägger in själv kriterierna på vilka bolag som ska kontaktas, precis som jag tog fram listor till mina säljare tidigare. Sen börjar roboten skicka ut email sekvenserna till folk på listan. Först kommer första emailet, och svarar man inte på 4-5 dagar, kommer en kort uppföljning i stil med: "Hej [förnman], såg du mitt förra email". 

Svarar man inte, så forsätter det med ett tredje email efter några dagar, och sen ett sista fjärde. Så fort man svarar på emailet, så avbryts sekvensen och svaret går direkt till min inbox. Det är först då som jag ser det, och hanterar det utifrån det. Fortfarande är det såklart 95% av företagen som kontaktas som är nöjda och inte är intresserad av vår hjälp, men ca 5% är intresserade och på några få har vi träffat precis rätt, där de kanske är i färd med att hitta en ny byrå. 

En stor fördel är att jag slipper mycket av negativiteten, och slipper ta alla nej. De som inte är intresserade, eller inte ens vill svara, de ser jag ju inget, eftersom de inte kommer till min inbox. Jag hör heller ju heller inte några nej, som jag gjorde när säljarna satt med oss. Visst, det är fortfarande många som inte är intresserade, men som svarar så att jag ser det, men de flesta är vänliga och förstående.

Det kan vara så att det funkar för oss, för att det är just vår bransch. Kostnadsmässigt är det ca 13-16 000 kr/1000 kontakter, så säg ca 15 kr per kontakt. Så får man testa sig fram och se om det är värt det för en själv. För oss räcker det med att en kund skriver på per 1000 kontakter, så har det betalat tillbaka sig, eftersom företag som blir kunder hos oss, stannar oftast många år. Nu har vi nog snittat 3-5 nya kunder per 1000 kontakter, så det har varit extremt bra.

Testa själv för din verksamhet, det kan vara ett alternativ, eller åtminstone ett komplement till er nuvarande säljlösning. Kontakta mig gärna ifall ni vill fråga nåt om det, alltid kul att få hjälpa till.

av Seven Lamooi

http://www.qualifier.ai

http://www.leadpilot.ai