Sänkt aktiekapital till 25 000 kr efter nyår. 

Nu så händer det. Den 28 november beslutade riksdagen att det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag blir 25 000 kronor från och med den 1 januari 2020..

För ungefär 9 år sedan, sänktes nivån på lägsta aktiekapital för bolag i Sverige från 100 000 kr till 50 000 kr. Nu ska det sänkas igen, denna gången ner till 25 000 kr. Det betyder att om man ska starta ett nytt aktiebolag efter årsskiftet, så behöver då bara ha 25 000 kr, mot tidigare 50 000 kr. Dessa pengar får du självklart använda i din verksamhet efter att du har startat, så de är inte på nåt sätt låsta på banken. Oftast krävs det dock att du har en vinst första året, annars kan det bli så att du behöver skjuta in mer pengar i verksamheten. 

För att kunna registrera ett aktiebolag med 25 000 kronor i aktiekapital måste det vara bildat (stiftat) från och med den 1 januari 2020 och framåt. Om företaget är bildat före 1 januari 2020 gäller de gamla reglerna för aktiekapital, dvs. företaget måste då ha ett aktiekapital på lägst 50 000 kronor.

Företag som i dagsläget har ett aktiekapital på 50 000 kr eller mer, har möjlighet efter årsskiftet att ansöka om att få den sänkt till 25 000 kr. Det kommer vara lite formalia kring det där, och det måste också godkännas av Bolagsverket.

Tanken med att sänka kapitalkravet är att göra företagsformen aktiebolag mer tillgänglig för den som vill starta ett företag. Det främjar företagande, särskilt inom tjänstesektorn där många företag har ett lägre kapitalbehov än i andra sektorer. Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande. Dessutom är avsikten att Sverige ska följa andra EU-länder vad gäller aktiekapitalets storlek.

Vissa påstår att tanken är god med att fler ska kunna få chans att starta aktiebolag, men att man samtidigt sänker spärren för att oseriösa aktörer ska kunna enkelt starta bolag. Jag hoppas att detta drag ökar antalet seriösa företagare mer än det ökar antalet oseriösa. Vad tycker du? 

av Seven Lamooi

https://media.bolagsverket.se/filmer/sankt-aktiekapital/sankt-aktiekapital.mp4